Thursday, December 15, 2011

kerepek pisang




kalau nak buat kerepek pisang..wajiblah pisang itu tua tapi tidak masak lagi..maksudnya pisang itu biasanya pembeli akan beli time pisang ini tua dan diperam tuk dibuat goreng pisang dalam sehari dua


kupas kulit pisang dan rendam dalam air garam dalam 20 minit gitu....garam dalam 3 sudu..


pisang yg sudah direndam dalam air garam...



masa nak goreng pisang tuh...buang dulu airnya..dan slicekan pisang terus ke dalam kuali....tg minyak dok panas..sbb kalu tidak pisang ini akan melekat...lupa pulak nak snap alat yg aku guna tuk hiris pisang nie...tapi sure korang tahukan...nanti aku tera tanya pakcik google kalu ada...


dah jumpa kat google..yg warna hijau tuh..

bila pisang dan agak nak kekuningan tuh..bolehlah angkat dan toskan minyak...ingatmasa mengoreng..kena selalu kacau...jangan main tinggal jer..nanti hangit...dan pahit..



dah sejat minyak...aku masukkan pulak dalam bekas yg ada gune icing..nak ghuna gula kastor pom boleh......goyang2kan..bagi mesra



dan hasilnya..



dari pandangan atas...masa nak tutup tuh..pastikan kerepek pisang tuh dan betul2 sejuk....kalau panas,sure kerepk pisang akan jadi lemau aka lembik...



dan ini hasilnya..dapatlah 4 botol ...cukuplah tuk kami sekeluarga menikmati hasil dari pisang d kebun sendiri...
Posted by Picasa

No comments: