Saturday, November 7, 2009

akhirnya doa aku dimakbulkan oleh-Nya

alahamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi..

akhirnya aku dapat tukar balik ke Kelantan tempat kampung Diehaaa jugak walaupong dia tak mengaku..hi..hi.. tahun ini aku dan suami berjaya pindah dari selangor untuk berkhidmat di kelantan.. setakat ini aku tak tau lagi aku ditempatkan di daeah mana..

mungkinkah satu daerah dengan REEN... atau di mana-mana sahaja.. aku tak kesah.. janji kelantan.. sukernya aku tak dapat digambarkan..

Sunday, November 1, 2009

99TN

walaupong secara rasminya aku tak msuk pertandingan nie... tapi aku ikuti perkembangannya.. jadi aku ari nie pong start jugak tak makan nasi.. tapi bertanding dengan diri sendiri sajer.. sbb aku rasa masalah utama aku adalah diri aku sendiri yang tak kuat... nak buat apa-apa ... tak der disiplin.. sbb itulah tak menjadi.. aku memang jenis hangat-hangat tahi ayam.. nak apa .. mesti nak cepat.. jadi aku harap ari ni aku berjaya ... tak makan nasi for the first day... amin.. for all contestant.. wish you all the best.. dont give up.. saya akan jadi the silent reader..

Saturday, October 10, 2009

jom tgk aku punya tetamu pertama

ini lah dia.. kakak aku dan family nyer... kul 7.00 pagi dah sampai


edisi raya 2009

aku di pagi raya bersama dgn anak2 tercinta. time nie hubby g solat raya... seronok tahun nie raya sbb first time raya umah sendiri.. menu aku utk raya tahun nie.. nasi dagang..


kimi dan heykal...


heykal dan sepupunyer


kimi

Monday, September 14, 2009

terkejut beruk

assalamualaikum..semua..

lama tak sembang ngan kawan2..kimi masa cuti sekolah dan permulaan posa ari tuh.. demam dalam 3 ari.. ingat dah kena H1N1,, nasib baiklah bukan.. tapi yang bestnyer.. sebab tak selera makan sampai seminggu dan kesannya sampai sekarang berat maintn.. risau takut naik jer.. sbb kimi kan berpenyakit..alhamdullilah

Cuma sekarng nie.. kerap sakit kepala.. risau lah pulak takut darah tinggi naik.. kan tak pasal2 pulak tak beraya.. tapi kimi dah pergi beli yang blodd preasure punyer alat dan diabetes.. alhamdullilah.. semua ok.. under control.. cuma semalam cuak sikit sebab kimi minta tolong jiran tuh tolong ajarkan alat diabetes yang kimi baru beli tuh.. tiba2 dia kata kimi punyer kencing manis 14.9 ( tinggi tuh ) sbb kan situ tertera 149 tapi dalam mgdl.. pandai pulak dia pergi boh point jadi 14.9..apalagi terkejut beruk lah kimi.. dalam hati.. matilah aku.. terus tak selera nak uka posa.. sebab check tuh time nak buka posa..sedey sungguh rasanyer.. tapi masa balik skolah tadi.. kimi check balik.. ropernyer kalau 149 mgdl tuh kalau dalam mmol nyer 8 .0 jer.. normal lah.. dan masa balik skolah tadi check lagi.. dah jadi 131 bersmaan dgn 7.2mmol..ok ler tuh.. alhamdullilah. apala jiran kimi nie.. buat kimi terkejut beruk jer.. bahaya nie.. sebab kerja dia kat hospital.. ambil darah orang.. camna tuh.. tak reti baca pong...

korang balik bil cuti.. kimi balik ari khamis lepas balik skolah.. arap2 tak jem la...

Monday, August 3, 2009

Aku dan tiriod, diabetes, hipertensi

Sedih rasanya bila mengenangkan nasib diri..ada macam2 jenis penyakit ..semuanyer yg kronik..aku sebenarnya ader juga penyakit tiriod jenis hipo ...aku kena penyakit nie sejak tahun 2005..ubat aku dah stop ambil dalam 2007 sbb atas nasihat doktor...dan sekarang penyakit tuh datang lagi...patut ler aku rasa semcam jer..badan aku rasa lemah jer..rasa tak larat sangat...kalau jenis tiriod hipo macam aku nie..metabolisma amatlah rendah sekali..kalau tak makan sehari pong .. berat boleh naik..korang bayangkan..apatah lagi kalu aku makan...kalau exercise..pong takan turun jugak berat...itulah yang aku hadapi sekarng..itu kata doktor..jadi sekarang aku terpaksa ambil balik ubat tiriod tuh...doakan kesihatan aku kawan22..
Aku kalu dpat hidup sampai umur 50 tahun pong dah kira bersyukur..hu..hu..hu..sedih tengok anak2 aku kimi ngan heykal..daptkah aku tgk diorang membesar...sekarang kepala asyik pening jer...Ya..Allah..ampunkan aku...sesungguhnya aku adalah insan yang lemah..

Tuesday, July 28, 2009

Aku yang hanyut..

assalamualaikum ..pembuka bicara,,cewahh..maklumlah lama tak hupdet..malas tahap gaban...tapi fesbok on jer...bak kata PSF aka miza..aku nie dok on fesbok 25 hrs sehari..he..he..

aku on fesbok tuh pong sebab dok layan games.. ( macam orang tak der kerja pulak )...kerja banyak,,aku jer malas dan sibuk dok tambah kerja sbb dok online games.. sibuk dok bercucuk tanam..jadi kena jaga itu tanaman.. kan dah ader kerja tuh..

the biggest loser....ermmm..kaseh nampaknyer..kimi nie kena dioutkan dari ini pertandingan sbb tak mngikuti peraturan yang ditetapkan...asyik mengelat dan no hupdate...

makan tak ingat dunia..sampai aku terpaksa amik mc dua hari sbb tak sehat..gula daram darah naik dan hipertensi naik...sb asyik dok tension..jadi mula dari semalam aku dah mula amik ubat kencing manis yg aku cuba elakkan selama beberapa tahun ini...terpksa juak aku makan....nasib badan...

korang yang sugar bugar tuh..terutama miza PSF tuh..syukurlah sbb masa kau debab( sorry ayat terkasar sedikit ) dulu tak der ini penyakit...alhamdullilah...


oklah selamat berworkout.....puasa jangan lupa ganti...

Sunday, July 12, 2009

Penimbang salah atau aku yang berat

aku rasa malas sesangat nak up date berat nie.. menyakitkan hati...tadi aku timabng guna yang digital punyer.. mmg berat sangat berbeza dgn yang manual yg selalu aku guna.. jadi aku ikut yg mana lebih berat la.. so berat aku untuk minggu yg malang ini adalah 91.5 kg.. kalau yang manual tu 85kg.. aku tak pasti berat aku berapa sebenarnya.. tunggu dan lihat jer lah... tapi minggu ini juga berlaku penipuan yang amat dasyat.. aku tidak diet langsung.. asyik makan jer.. workout jauh sekali.. ntah la kenapa... nak kata kecewa.. tak der pula.. tension kot.. sbb berat tak turun2...TENSION!!!!!!!!Dewi nampaknyer , tak dapatlah nak kejar..

Tuesday, July 7, 2009

rasa minggu nie kena denda

salam semua kengkawan...

rasa minggu nie kena denda rm5 sbb berat naik.. kenapa

sebab aku banyak cheating..la..la..la

sbb tak posa.. diet aku pong entah kemana..

ari ahad ari tuh aku wat workout yang kakak jillian michael punyer .... bagus.. tapi hasilnyer sampai ari ni ( selasa) kaki ku dan otot gastro aku masih lagi sakit. jalan sambil terhenjut2..he..he

Sunday, July 5, 2009

LAYAN SEHHH

Irwansyah – Camelia


camelia maafkanlah aku

karna ku tak bisa

temani tidurmu


camelia lupakanlah aku

yang tak

kau temui aku


kau wanita terhebat

yang pernah singgah di hatiku

kau wanita yang tegar

aku mohon lupakanlah aku


* sudahlah jangan menangis lagi

ku rasa cukup sampai di sini

mungkin di suatu saat nanti

kau temui cinta yang sejati


** sudah cepat lupakanlah aku

jangan pernah ungkit masa lalu

ku takut kekasihku pun tahu

kau pernah menjadi simpananku


camelia


kau wanita terhebat

yang pernah singgah di hatiku


repeat *, **


sudahlah jangan menangis lagi

ku rasa cukup sampai di sini

ku takut kekasihku pun tahu

kau pernah menjadi simpananku


camelia





Saturday, July 4, 2009

PENIMBANG LAGI

tension bila fikir pasal penimbang ni... dulu dah ada yang digital tuh .. aku beli rm108.. pah tu sbb asyik dok bawak ke hulu hilir.. last skali terjatuh.. dah rosak dan pecah... nak jadi kesnya.. sbb malam tuh ada member datang umah.. nak timbang.. jadi aku pong keluarkan lah.. macamana boleh terlepas dari tangan.. dan pecah.. jadi sekarang nie ( dalam 3 bulan dah ) dok guna yang manual.. tapi tak besh la.. kena p beli ko ????? sbb dah masuk TBL,, rasa bagus yg digital.. baru orang percaya kan... tengoklah... pompuan nie mmg tak leh lari dari penimbang dan cermin...he..he..he..

Friday, July 3, 2009

berat terkini

Alhamdulillah.. berat aku turun sikit dari minggu lepas jadi 85 kg. turun 1.5kg...

Dewi Cinta Dunia.. awas.. kimi ngejar dewi...sikit lagi ...

Thursday, July 2, 2009

menu posa tuk ari keempat ( 2 jul 09 )

sahur @ 4.30

2 keping roti mengepik chesdale
shake herbalife


buka

ikan terubuk bakar ( separuh )
epal hijau 2 biji
teamix 2 liter

Tuesday, June 30, 2009

semangat datang semula

selepas aku mebaca entry cik adik manis.. tiba jer semangat aku datang semula.. teruja tul tgk semangat dia.. takder guna produk apa2.. cuma kontrol makan dan workout jer.. tak yah abis ribu riban macam aku dan seangkatannyer..

nie yang buat aku nak mula balik..

jom cik adik manis...

dalam masa 6 bula cik adik manis dah turunkan 20kg..aku pulak dalam masa enam bulan baru turun 7kg.. tula sbb tak disiplin sangat.... herbalife ..herbalife jugak.. tapi mau disiplin jgk..

Puasa

aku dah posa dua hari.. nak bulan puasa baru lah terhegeh2 nak ganti.. tapi syukurlah sempat lagi la aku ganti...

harap2 minggu nie berat aku turun banyak... asyik late jer bagi weight kat kaseh..

ari senin ari tu.. masa perhimpunan.. pengetua aku ada cerita yg dia 3 malam dok tracking budak kat skolah aku yang upload gambar pelik ( lucah ) kat internet... aku dok risau takut dia terjumpa blog aku nie.. malu seh...

Sunday, June 28, 2009

Kemalasan melanda...

Dah dekat dua minggu aku tak update blog.. malas sesangat tak tau kenapa..

dan sudah dua minggu aku tak hantar aku punya progress pada kaseh pasal berat aku.. anggap jerlah berat aku adalah naik... masih valid lagikah aku dalam TBl.. sbb tak kiut peraturan..

dan dalam dua minggu ini mmg aku adalah tersangat tak ikut diet.. macam sokmo.. tapi still ada yg kata aku nie kurus termasuklah che abe aku...

Apa yang penting adalah keazaman.. nampaknyer keazaman sudah lama cuti dari mendekati aku... bila la nak mula nie.. azam oh azam di mana engkau...

Sunday, June 14, 2009

selepas cuti 2 minggu

selepas cuti 2 minggu dan banyak emenuhi kenduri kendara.. berat aku telh menjadi



88 kg...



senang kan nak naik.. nak turun bukan main susah lagi

aku baru sampai kl semlam..

tahniah untuk zulaikah yg jadi the biggest loser untuk this week..

Tuesday, May 26, 2009

rindunyer kat mak aku...hu..hu




rindunyer aku kat mak.. dah dekat dua bulan lebih aku tak balik kg...tak jenguk mak aku kat kg.. kesian kat mak aku dok sorang2. umur dah 70 tahun. ayah aku dah lama meninggal.. al fatihah.. amin...tinggallah mak aku sorang.. mak aku pulak dah lama selsema.. tak baik2 lagi.. rindu sesangat.. tima kaseh mak sebab besarkan mak adik ( panggilan aku yang mak aku panggil sbb aku anak bongsu ), sebab tolong jaga umah.. mak aku kalau tipon.. mesti tanya pasal pindah.. aku serba salah jadinyer...nak buat macamna.. pendidikan ####### mmg mengamalkan politik ****..itulah sbb ramai warga emas yang terpinggir..termasuklah emak aku.. bukan anak tak nak jaga tapi tak boleh nak jaga.. nak bawak ke sini dia tak mau.. boring katanyer..

tadi mak aku tipon.. tanya bila nak balik.. aku kata sabtu nie.. ia kata dia pong dah tak lama lagi nak hidup.. sedey aku.. menangis aku.. rasa nak terbang balik jer..
Ya Allah kau berkatilah hidup mak aku ..lapangkanlah hatinya.. Ya Allah ..amin..

Monday, May 25, 2009

b4 and after




coba korang tgk pipi aku tuh..kembang semerbak kan.. masa nie aku tak tau berat aku bape.. maybe 100kg kot...masa nie nak tgk scale pong takut


sedih jer muka aku..mengenangkan berat badan yg tak turun...




ini lagi sedih ...
ini pic aku pada mei 2008... berat sekitar 94 kg aku suka amik gambar dalam keta...



nampak ceria jer aku ..tapi nampak macam matang sikit maklumlah dan 30 lebih umurnyer..amik gambar mesti dalam keta..



ini pic aku masa awal mei tahun nie.... dalam sekitar 87kg.... ala kat empangan tuh.. sbb gambar masih banyak dalam handset lagi malas aku nak download..

Kaseh and the biggest loser

pertama skali..aku nok ucapkan tima kaseh banyak kat kaseh..sbb ada jugak insan yg macam kaseh ini ...sanggup abihkan masa dan khidmat berjuang untuk orang2 gemuk macam aku nie..

hadiah ...??? sanggup cari sponsor..bagus la Kaseh nie.. jadi aku sebagai kawan seblog dan juga sebagai tanda sokongan aku akan turut menyertai pertandingan The Biggest Loser ini walaupong aku tahu ...pesaing yang hebat seperti Miss Reen dan Zel sedang menanti..


Jadi apa tunggu lagi kawan22 jom la.. Mia, Posh, Miza, Adiwish, Reen, Zel,Zulaikha,alinx, dewi cinta dunia ( yg sekarang nie menyepi jer, rindu arrr ), cik adek manis dan yang sewaktu dengannya.. jom kita gegarkan lemak kita..

Tapi yang sedeynyer..1hb jun tuh aku dah balik kg.. dah mula cuti skolah maka bermula lah aku dok kat kg..sampailah 13hb.. tapi insyaalah aku cuba ikuti perkembangan..the biggest loser ala2 kita semua...

Wednesday, May 20, 2009

....ermmm..

inilah aku....malas semacam semenjak ari guru lagi...

bila tibanyer ari guru maka akan bertambahlah umur aku satu angka ..sebabnyer.. ari lahir aku jatuh pada ari gru iaitu 16 mei...jadi umur aku sekarang genap 31 tahun...
Dah makin tua aku rupanyer...

aku tak rajin update blog kebelakngan ini sebab aku sibuk dok pulun wak soklan..dan sekarang sepanjang 2 minggu nie.. , merupakan minggu rileks sbb jaga periksa jer.. sekolah aku dah mula periksa pertengahan tahun sampailah 29hb.. pah tu cuti pulak 2 minggu...horeeey..jangan jeles.. kan reen...masa nilah seronok jadi cikgu...
dan cuti dua minggu inilah barulah aku berpeluang balik umah aku sendiri yang cantik itu...di kampung..

lagi satu sekarang nie aku dah seminggu stop pergi jogging... nak jadi kisahnyer ari tu sbb panas sangat..sbb tu lah tak pergi.. tapi bila dah stop tuh..nak mula balik alahai...

ari ni aku ingat nak pergilah jogging...pada semua kawan seblog..teruskan usaha kalian..bertuah dapat jumpa kawan sesesporting anda semua..ok lah aku chow dulu..che abe aku sibuk dok panggil makan nasik.. kalau bini gemuk bising.. tapi sibuk dok suruh makan nasik...ermmmmmm...

Saturday, May 2, 2009

trek aku jogging....jom

pic nie aku amik pagi tadi dalam kul 7.30 pagi 2/5/09


ini adalh bukit ya kawan2..jadi sampai kat sini aku jalan jer..kira mendaki la tuh




tengok tuh..sungguh curam sekali..hebat jugak otot gastronemius dan soleus aku..dapat mendaki tanpa henti..kejauhan bukit ini lebih kurang 500 meter jugak..





ini lah aku setelah penat mendaki..jelas terbayang wajah kegembiraan di wajahku itu...besar sungguh bahuku itu..bila la nak kecik..




jom ikut aku lagi...sempat lagi tangan tuh..nasib baik orang tak berapa ramai..kalau tidakk..mesti diaorang kata aku nie buang tabiat..amik gambar nak bagi kat pakwe..






inilah rupa tasik tu...nampak dengan jelas kan..jadi sambil jongging dapat menghirup udara segar..





bila sampai kat sini..aku biasanya akan buat sit up( aku punyer stail) dalam 10 kali atau lebih atau setakat yg termampu oleh otot rectus abdominis aku...





ini gambar tak ada kena mengena dgn aku punya jogging
ini adalah gambar teh kat cameron highlands yang aku pergi kursus tuh...cantik kan

Thursday, April 30, 2009

I'm back

seminggu aku g kursus kat cameron highlands.. baru balik ari nie ( 30 hb )..hasilnya aku terbabas.. tak dapat nak mengawal nafsu..padahal makanan bukan sedap sangat pong.. tapi may be sbb boring kot.. sbab tu lah g makan..tapi aku makan sikit jer sayur yg banyak.. ok la kot...

jogging...???ermmm

nampaknya aku kena start balik latihan kardio aku nie selepas tergendala seminggu...
mampukah aku???esok pagi aku mula balik...

timbang?? takut..saeram tgk penimbang tuh..

Thursday, April 23, 2009

setelah usaha keras

he.. setelah aku berusaha dgn gigih selama 2 minggu.. akhirnya berat aku dah turun 3 kilo..
nak tahu apa aku buat..
ari2 sambil tgk the biggest loser.. aku exercise atas treadmill.. pah tu wat sit up...
dan dalam dua ari nie aku g jogging kat empangan.. keliling empangan dalam dua kilometer la jugak...

dan hasilnyer mmg berbaloi..

yang penting kena usaha..

shakes???
ya.. aku maintain amik shakes 2 kali.. dan lunch aku makan nesvita atau oat sahj.. air.. skrg nie aku abis dalam 4 liter lebih satu hari... aku guna botol 2 liter herbalife punyer..

ayuh kawan2... jgn putus asa..

masa tak tunggu kita..

hidup ini mesti dinikmati

Tuesday, April 14, 2009

ermmmm..alkisahnyer

aku nie dah seminggu tak amik shakes... tak taulah kenapa...rasa nak melantak jer...
tapi bila tgk the biggest loser rasa semangat pulak...Insyaalah esok 15/4 aku kembali ke pangkal jalan...

tadi g spital..buat regular checkup...diabetes aku 10.4 dan hipertensi aku 155/89... takut nyer aku..sbb aku nie jenis malas makan ubat... tapi aku tak cakap ngan doktor yg aku nie jenis malas makan ubat.. ari tu dah kantoi.. sbb doktor tanya aku berapa biji makan sehari.. aku tak leh jawab.. tapi tadi sib baik doktor tak tanya.. sbb aku dulu tanya doktor macam2.. jahat kan aku.. tapi mulai esok.. aku nak nak jadi pesakit yg baik...hasil pertemuan aku ngan doktor tadi aku wat balik .. ubat kencing manis dua jenis.. ubat darah tinggi 2 jenis dan satu jenis ubat kolestrol...balik tadi aku terus makan ubat tu.. dan hasilnya aku terus tertidur...sambil fening2 kepala..

ini citer aku o t w nak g spital hkl..kul 7.00pagi aku turun dari rumah.. tgk jem nenas gila.. so aku patah balik amik motor..bawak motor ari nie g hkl...tak pernah seumur hidup bawak g kl.. tapi sebb jem punyer pasal aku redah jugak..sampai la kul 8.00pg. kalau tidak mau nyer kul 9.00pagi..tapi yg lucunyer sbb nak cpt ( tp tak tau la lucu ke tidak )aku pakai selipar kahwin yakni kiri dan kanan tak sama sbb nak cpt..dan tudung penuh dgn kehitaman sbb pakai helmet... tadi check jantung ( sib baik ok ).. dan banyak lagi .. balik la dalam kul 1.00 tgh sampai umah.. dah tak smpt nak g skolah..


jadi ari aku kira dapat cuti scara tak formal...nak g ptg tak leh sbb ada diabetes.. mmg kena wat pagi...

ok tq sbb sudi macam kemerapuan aku nie.. sajer nak gitau...shakes22222 jgn lupak..

Wednesday, April 8, 2009

Atkins..macam minat jer

aku ada terbaca dalam blog zulaikha aka diary XXL...aku ingat nak cuba..sampai berminat boleh baca info kat blog dier.. aku ada add..nak cuba nasib.. bukan tak caya kat herbalife..tapi komitmen kena lebih.. bolehkah aku????

Monday, April 6, 2009

hatiku gembira

ari nie aku dapat surat dari pengetua.. aku dapat Anugerah Perkhidamatan Cemerlang.. (APC ) bgi tahun 2008 ).alhamdullilah ..akhirnya aku dapatla jugak sebelum aku dapat pindah ke kelantan...
untuk pengetahuian semua.. APC nie setiap tahun ada..tapi setiap tahun diambil 4 atau 5 orang guru saja mengikut keramaian guru.. macam kat skolah aku ada dalam 90 lebih cikgu..jadi tahun nie dapat la 5 orang . prestasinya adalah berdasarkan tahun lepas.. kebaikannya..??? ntahla.. kalau dulu best jugak.. dapat anjakan gaji... tapi sekarang nie.. dapat duit rm 1000 jer..tapi sukerlah jgk... adalah jugak pengiktirafan...

walau dapat APC pong borang pindah aku tetap isi...

day 71.. 5 April 2009

lama tak update...
sibuk betul sekarang
ari sabtu pong kena g skolah..

Breakfast 7.00 a.m
4 scoops cappu + 2 scoop F3 + 400ml
1.5 l


Lunch 2.30 pm
mihun + telur masin


Dinner 8.30p.m
4 scoops vanilla + 2 scoop F3 + 400ml
1.5 l

Wednesday, April 1, 2009

day 66.. 31 mac 2009

Breakfast 7.00 a.m
4 scoops cappu + 2 scoop F3 + 400ml
1.5 l

Lunch 2.30 pm
no nasik.. tak selera tgk lauk( sbb masak tak sedap ) tgk kamarul makan laju jer.. sedap la kot he..he
makan laksa penang yg dimasak sendiri( sedap sengoti )
1.5l

Dinner 8.30p.m
4 scoops vanilla + 2 scoop F3 + 400ml
1.5 l

ari nie tak makan keropok sbb kepok dah abis.. dah g kedai kepok tu 2 kali.. kali pertama habis stok yg nipis tu.. g pulak kul 9.30 malam.. tutup la pulak kedai...
abis makan jer baru teringat nak snap gambar...apalah nasib...

ari ni abis lagi 3 botol air mineral yg 1.5 setiap botol..

Tuesday, March 31, 2009

day 65.. 30 mac 2009

semalam aku amik mc.. ( cuti rehat ).. jaga kimi yg demam..

Breakfast 7.30 a.m
4 scoops vanilla + 2 scoop F3 + 400ml
1.5 l

Lunch 2.30 pm
nasi putih 1/4 plate
singgang peparu( beberapa ketui )
kurma hati ( seketui )
kepok lekor ( last stok )
1.5l

Dinner 8.30p.m
4 scoops vanilla + 2 scoop F3 + 400ml
1.5 l

semalam dah nyaris tak nak amik shakes.. sbb jiran ajak makan colek mangga ..sib baik hujan.. selamat diet aku ..wow semalam 4.5 liter tuh...

berenang

aku baru jer terpikir nak g berenang..sbb setau aku yang tak berapa tau ni berenang boleh menguruskan badan.. alih-alih aku jumpa artikel ni.....

There are many forms of exercise, and each type has its advantages and disadvantages. Some people prefer to exercise in a gym or at home, whereas others prefer to exercise outdoors. Some people have a very structured exercise routine, whereas others simply incorporate exercise into their lifestyle, for example, by walking rather than driving, parking farther away from their destination, or walking up stairs rather than using an elevator. Choosing the right exercise is a matter of finding an activity that helps people achieve their fitness goals and is safe, sustainable, and enjoyable (or at least tolerable). Exercise should also offer some degree of challenge; if not, then the benefits will be few.

Walking: Walking is a well-balanced form of exercise for most people, regardless of age. Many older people are able to keep fit through a regular walking program. Walking is relatively easy on the joints. During walking, at least one foot is on the ground at all times, so the force with which the foot strikes the ground is never much more than the person's weight. However, walking expends fewer calories than does running and places fewer demands on the heart. Walking slowly will not make a person very fit. To walk faster, a person can take longer steps in addition to moving the legs faster. Steps can be lengthened by swiveling the hips from side to side so that the feet can reach further forward. Swiveling the hips tends to make the toes point outward when the feet touch the ground, so the toes do not reach as far forward as they would if they were pointed straight ahead. Therefore, a person walking should always try to point the toes straight ahead. Moving the arms faster helps the feet move faster. To move the arms faster, a person bends the elbows to shorten the swing and reduce the time the arms take to swing back and forth from the shoulder. People with instability or severe joint injury may find walking difficult. Also, even vigorous walking does not strengthen the upper body and has little strengthening effect on the lower body unless the person is initially very deconditioned.


Did You Know...

*
Swimming is a less effective way to lose weight and build muscle than exercise out of water.


Swimming: Swimming exercises the whole body—the legs, arms, and back—without straining the joints and muscles. Often, swimming is recommended for people who have muscle and joint problems. Swimmers, moving at their own pace and using any stroke, can gradually increase endurance until they can swim for 30 minutes continuously. If weight loss is one of the main goals of exercise, however, swimming is not the best choice. Exercise out of water is more effective because air insulates the body, increasing body temperature and metabolism for up to 18 hours. This process expends extra calories after exercise as well as during exercise. In contrast, water conducts heat away from the body, so that body temperature does not rise and metabolism does not remain increased after swimming. Also, swimming tends not to build muscle, because the muscles are supported by the water, which restricts the type of movements the muscles make. And because swimming is not a weight-bearing exercise, it does not help prevent osteoporosis.


Bicycling: Riding a bicycle is good exercise for cardiovascular fitness. Pedaling a bicycle strengthens the upper leg muscles. Bicycles are pedaled in a smooth circular motion that does not jolt the muscles. A rider can enjoy the variety and challenges of different scenes and terrains. However, bicycling can be harmful in some people with knee disorders because there is greater shearing force on the knee joint than with some other activities, such as walking. Bicycling requires balance. Some people cannot maintain balance, even on a stationary bicycle, and others find the pressure of the narrow seat against the pelvis uncomfortable Also, outdoor bicycling may involve risks of cars and traffic.

With a stationary bicycle, the tension on the bicycle wheel should be set so that the rider can pedal at a cadence of 60 rotations per minute. As they progress, riders can gradually increase the tension and the cadence up to 90 rotations per minute. A recumbent stationary bicycle is both secure and comfortable. It has a contoured chair that even a person who has had a stroke can sit in. Also, if one leg is paralyzed, toe clips can hold both feet in place, so that the person can pedal with one leg. A recumbent stationary bicycle is a particularly good choice for older people, many of whom have weak upper leg muscles. Having weak upper leg muscles makes rising from a squatting position, getting up from a chair without using the hands, or walking up stairs without holding on to the railing difficult.

Aerobic Dancing: This popular type of exercise, offered in many communities, exercises the whole body. Dancing with light to moderate weights can offer extra benefit since it increases the challenge and overall demands on the muscles. People can exercise at their own pace with guidance from experienced instructors. Lively music and familiar routines make the workout fun. Committing to a schedule and exercising with friends can improve motivation. Aerobic dancing also can be done at home with videotapes. Low-impact aerobic dancing eliminates the jumping and pounding of regular aerobic dancing, thus decreasing strain on the knee and hip joints. However, the benefits of aerobic dancing, especially in terms of weight loss, are proportional to the intensity. Consequently, muscle strengthening does not increase much with this type of activity.

Step Aerobics: Step aerobics works primarily the muscles in the front and back of the upper legs (the quadriceps and hamstrings) as a person steps up and down on a raised platform (a step) in a routine set to music at a designated pace. As soon as these muscles start to feel sore, exercisers should stop, do something else, and return to step aerobics a couple of days later. High-intensity step aerobics can strain the joints, particularly the knees and hips.

Water Aerobics: Water aerobics is an excellent choice for older people and for those with weak muscles, because it prevents falls on a hard surface and provides support for the body. It is often used for people with arthritis and sometimes for injury rehabilitation. Water aerobics involves doing various types of muscle movements or simply walking in waist- to shoulder-deep water. Aerobic exercises done out of the water, however, are more effective for weight loss.

Cross-country Skiing: Cross-country skiing exercises the upper body and the legs. Many people enjoy using machines that simulate cross-country skiing, but others find the motions difficult to master and stressful around the hip joints and inner thighs (although working with shorter leg strokes often helps). Because using these machines requires more coordination than most types of exercise, a person should try out a machine before buying one. Cross-country skiing outdoors is more enjoyable to some people but adds the challenges of exercising in the cold while maintaining balance.

Rowing: Rowing strengthens the large muscles of the legs and upper arms and back. More people use rowing machines than row on water, although rowing outdoors adds the challenge of coordinating the oars and the joys of spending time in a boat. However, if the boat does not have a sliding seat, the leg muscles will not be strengthened. People who have back problems should not row without a doctor's approval.

Strength Training: Strength training is meant to build strength and muscle mass. It is described elsewhere (see Exercise and Fitness: Strength Training).

Yoga: Yoga is not exercise. It is mental and physical relaxation used to stretch muscles. Many people enjoy yoga. However, yoga does not benefit the heart, increase endurance, or help build muscle or improve muscle function.


terus padam aku punya semangat yg mmg sikit jer ada.. sbb aku mmg malas nak pakai baju renang yg ketat dan lagi satu kolam renang kat kawasan umah aku nie dia campur lelaki dan perempuan.....peh..malu seyyy...nantila kalu aku dah kaya.. aku wat kolam renang sendiri.. ermm bila tu?????

Monday, March 30, 2009

day 64-29 mac 2009

rupanya dah 2 bulan sejak aku amik balik herbalife nie....aku rasa macam dah 5 bulan rupanya baru 2 bulan.. patutlah berat malas semacam nak turun...

setakat nie kemalasan aku utuk snap gambar masih lagi ditahap yg tinggi...jadi aku tulis jerlah

Breakfast 7.30 a.m
4 scoops vanilla + 2 scoop F3 + 400ml
1.5 l

Lunch 2.30 pm
nasi putih 1/4 plate
sayur sawi +cendawan
asam pedas ikan parang
ikan ( ckit jer )
1.5l

Dinner 8.30p.m
no shake...
makan kepok lekor lagik....
500ml


kat sini ( pasar borong selayang ) ada jual itu kepok lekor terengganu.. anak2 aku termasuk aku skali suka yg nipis tuh.. jadi benda nie dah jadi rutin... aku beli banyak2 simpan dalam fridge.. dengan aku2 skali membedal..kepok nipis nie..kalau kita beli rm 1 dapat lapan keping jer.. tapi kalau beli kat pasar borong dan goreng sendiri dapat berkeping2.. untung berganda2 la..tempat lain aku tak tau la wujud ker tidak kopok nie.. sbb belah klate tak der...nanti aku snap gambar tuh kalau aku goreng kepok tuh...

*berat tak turun.. tapi inci menurun.. timbang ku salahkah???

Friday, March 27, 2009

menuku

pagi

4 scoop f1 + 1 scoop f3


tghari ( balik skolah )

nasi lauk ikan selayang rebus
kepok rotan banyak keping

malam
4 scoop f1 + 1 scoop f3

In between

Air 3 liter ( yg nie mmg mantop ) kadang2 terlebey sudah

Makan durian pulak ari nie. Dalm 2, 3 ulas .(suamiku paksa makan sbb beli banyak ) alasan..he..he

Monday, March 23, 2009

sajer2

salam semua...

seronok betul cuti...
kimi balik kg.. tengok rumah sendiri...sambil jenguk mak ...



tetapi hl maintain wlaupung banyak godaan..
biasalah kalu di klate.. pagi make nasik berlauk.... tapi kimi berjaya menepis semua tuh.
berat mmg payah nak turun.. tapi inci banyak yg turun tapi turun pong cam semut jugak...ok lah bolehlah merawat ati yg parah...daripada tak der penurunan lgsung...

result spm ari tuh dah keluar... gembira lah jugak... sebab ada budak yg kimi ajar dapat 'A 'dalam spm....good luck lah...kita sebagai cikgu.. itulah kepuasan yg sebenarnya...

Sunday, March 8, 2009

akulah tu

teruja tengok berat kawan2 banyak yg dah turun...aku dok macam tu...kejap naik..kejap turun...baju makin longgar...tak per lah...

jadi aku ingat..selagi berat aku tak turun seperti yg aku inginkan....malas sikit dah hupdet blog nie..malu lah wei...

aku janji pada diri aku..aku nok g eksesais la...swimming ko......

ok...bye..bye..korang aku monitor dari kejauhan.. tunggu my progress no...

Saturday, February 28, 2009

tipsku...tipsmu

Nifty Tips ( aku amik dari blog dieha.. ) boleh ker....

Here's some tips to follow.

A. TIPS FOR LOSING WEIGHT
(credits to Stella)

Many of us, who wants to lose weight, always hope for faster results. Yes, with Herbalife shakes you can have the best results and faster results, but it will still depend on you..! Why? Below are the things you may want to follow if you want faster results.

- Consistent in taking the shakes, 2 shakes to replace 2 meals and take 1 normal meal. Do not try to skip any of your meals!
- No off day for weekends! (Must continue 2 shakes to replace 2 meals and 1 normal meal)
- Make sure the amount of F1 is sufficient. Recommended 4 scoops F1 per shake.
- Drink plenty of plain water 1-2 liter per day is the best, the more the better..
to calculate your ideal water intake is to take your weight in kilos and divide it with 30.

for example: weight, 55 kg.

55/30 = 1.83 litres - ideal water intake per day

This doesn't mean u have to consume exactly 1.83 litres. If u feel thirsty, u can drink extra water.

please refer: How To Drink More Water Everyday

- When preparing the shakes, use only plain water, do not add with yogurt/milk/soy milk.
- Avoid snacking unhealthy food like junkies, sweets, chocolates..etc etc..
- Avoid sweet drinks like nescafe, milo, horlicks, soft drinks, can drinks.. etc etc..
- Replace the temptation of snacking by taking additional shakes or snack healthy snacks like Lemon & Whey Protein Bar / Soy Roasted Nuts
- In between if you feel hungry, take additional shakes or drink plain water
- regular exercise, do not need to do extreme exercise.. just by jogging and doing brisk walk will do. Make an effort to walk 10-20 minutes per day. if u want to target certain areas, like thighs, arms, or abs.. u can focus on workout that target these areas.
- don't be too stress. try to have a good mood and be positive everyday
- don't always sleep late and get enough rest


B. TIPS FOR EATING OUT

- Choose foods that are steamed, broiled, baked, roasted, poached, or stir-fried, but not deep-fat fried.
- Share food, such as a main dish or dessert, with your dining partner.
- Take part of the food home with you and refrigerate immediately. You may want to ask for a take-home container when the meal arrives. Spoon half the meal into it, so you're more likely to eat only what's left on your plate.
- Request your meal to be served without gravy, sauces, butter or margarine.
- Ask for salad dressing on the side, and use only small amounts of full-fat dressings.
- Ask for nutrition information (for example, calories, saturated fat, and sodium) before you order when eating out.


C. TIPS FOR HEALTHY GROCERY SHOPPING

Healthy eating starts with healthy food shopping. You can avoid all the packaged and processed foods in the middle by shopping at the peripheral of the store - where you'll find fresh produce, meat, and dairy.

- Spend most of your time in the produce section. if u don't have time to prepare fresh produce, frozen fruits and vegetables are a great alternative
- In the bakery section, look for whole-grain breads. you don't have to go cold turkey on the sweets - allow yourself to purchase one dessert each week.
- dairy food can have a surprising amount of fat. in the dairy section, select non-fat or low-fat milks and cheeses.
- go fish? some fish contain omega-3 fatty acids, which can reduce the risk of heart disease. purchase fish for a least 2 meals per week and a lean cut of meat for one meal per week. Catfish (ikan keli) is a good choice and a cheaper alternative compared to salmon! Ehehe.
- read nutrition labels. according to the American Heart Association, no more than 30% of your daily calories should come from fat. limit the saturated fat in your family's diet no more than 15 percent of total calories.
- Learn to be a label reader. Reading the product label is the best way to find out more then what is advertised on the box. Ingredients are listed in order by the quantity actually used when making the product. The ingredients used the most are listed first . So for example, if you are looking for avocado dip you will want to see avocados listed in the first part of the ingredient list, not the last part. If you are looking to cut fat from your diet, watch being sold with words such as lite or fat-free which have a broad usage allowance. By reading the label, you can get a better idea of what the fat to calorie ratio is as well as other valuable nutritional information.

Friday, February 27, 2009

inilah jawapangku...bila kena tag...

huu.hu...aku kena jawab tag ...

inilah jawapangku yg seadanya...

1. What Is Your Name: namaku nor azini shairiyah
2. Four Letter Word: nasa( singkatan nama aku )
3. A Boy's Name: nawawi...kawan aku yg dah jadi pondan sekarang..aaauw..auwww..
4. A Girl's Name: Nur Ainur Mardiah ( kalu aku dapat baby girl...ni lah namanya..)
5. An Occupation: ngajar la pulak..he..he
6. A Color: nila ( biru la tuh )
7. Something You'll Wear: necklace
8. A Food: nasi kerabu and macam-macam jenis nasi...
9. Something Found In The Bathroom: no entry...tak mau..tak mau...mak dara tgh mandi
10. A Place: ntahlah....tapi aku suka g tempat yg sejuk....
11. A Reason For Being Late: nasi tak masak lagi..aku sebelum g skolah..masak nasi dulu....
12. Something You'd Shout: no way....
13. A Movie Title: nasib si labu labi
14. Something You Drink: neskape
15. A Musical Group: ntahlah..aku tak tau nak jawab apa ,,sbb lama dah tak fokus pada group..minat lagu jer..
16. An Animal: nyamuk.. tak mau..tak mau.. aku cukup sensitif ngan nyamuk....
17. A Street: no street( nama baru )
18. A Type Of Car: nissan ....sebnar aku guna myv SE jer
19. A Title Of Song : na..na..na ganu kiter..erkkk

boleh gitu....yea..sepah masuk akhir...

menuku yang baru

menuku......baru nak kongsi..baru mula tadi ( 27.2.2009 )


kul 6.20 a.m
1 mug teamix

7.13a.m
3scoop f1 + 400ml

in between
400ml Tea Mix
500ml H²O

1.00 ( balik skool)
3scoop f1+1 f3 + 400ml

in between
1500ml H²O
2 keping IKO
2 batang fishball ( suami aku la beli..) dia kalau nampak aku tak makan mulalah suruh makan...

8.30 mlm
g pasar malam.. nih.. kontrol222 bebeh..
400ml Tea Mix
1500ml H²O

penimbangku...

aku ada dua penimbang.. satu kat sekolah dan satu lagi kat umah..
yang buat aku pening...duanya kalu aku timbang angkanya tak sama.. means berat aku jadi lagu lain...
yang kat umah nie jenis digital..aku beli mahallah jugak rm108.. brand rozelle...tapi aku rasa macam tak puas ati jek.. sebb bila aku timbang.. susah angka dia nak turun...
yang bestnya penimbang kat sekolah rega rm20 jek.. tapi aku suka... sbb berat aku dah jadi 8*...he..he aku tak tau mana yg betul..
..
aku ada terbaca blog kamarul klang... mmg betul2 menaikkan semangat aku...mulai dari saat itu.. aku dah tak terkantoi... penurunanan pong dah positif...

Monday, February 23, 2009

rumahku yang ditinggalkan





inilah rumah yang aku cerita tu... rumah aku nie tak complete lagi.. banyak benda lagi nak kena beli.... tapi tunggu dapat pindha dulu baru beli...sedihnya

upin dan ipin...betul....betul






semalam aku sekeluarga g tgk upin dan ipin.. bukan main suka lagi anak2 aku..
tak sabar nak pergi..inilah wajah kegembiraan yg jelas ternampak..

Saturday, February 21, 2009

sedihnya aku rasa...

mood aku dalam beberapa hari nie tak berapa baik.. aku pong tak tau kenapa..
sedih sajer rasanya...

semalam aku ada mengadu pasal sendi ibu jari aku yang sakit pada kawan aku... dia kata itu tanda penyakir artritis... mula2 dia serang kat ibu jari.. sedih aku dngar.. sebab aku mmg dah ada penyakit lain...aku mmg regular chechup kat hkl.. untuk penyakit tiroid.. ( kalau korang baca.. aku mmg ada tulis pasal aku dan tiroid tahun 2007 ) kencing manis dan darah tinggi...untuk penyakit tu saja aku dah dapat banyak bekal ubat.. inikan pulak untuk penyakit sendi... aku rasa betul2 takut..
...aku takut tak sempat nak tgk anak2 aku membesar .
...takut bila kita ada penykait nie.. orang dah tak sudi...
..takut menyusahkan orang...
.. jadi jalan yg terbaik.. aku fikir.. aku amik herbalife nie... bulih kontrol semua...

lagi satu.. aku sedih bila mintak pindah jer.. tak dapat.. rumah aku dah siap....tapi aku still tak dapat pindah...
bulan2 aku kena bayar rm1200 untuk umah tuh dan umah sewa yang aku duduk sekarang rm 500...sedih dan tertekan aku... buat rumah cantik2 tapi tak dapat duduk.. aku pong tak tau kriteria apa yang orang KPM nak..aku kat sini dah lapan tahun.. suami aku pulak dan nak masuk 13 tahun...lagipong aku nie berpenyakit.. ntah dapat tak duduk umah aku tuh..
kadang2 bila aku fikir balik... orang KPM nie tak adil dalam hal perpindahan nie.. macam alasan yang diberi ..maaf kelantan dah penuh.. tak cukup tempoh dan bla..bla.. yg buat aku rasa nak ***** saja orng KPM tuh.. meyampah betul aku dengan alasan diaorang.. dia orang mmg ******... kawan aku yang dapat balik kelantan semuanya tak ikut kriteria yg dia orang cakap.. YA.. Allah kuatkanlah iman aku nie...kadang2 aku terpikir nak pergi KPM tuh dan *******saja orang kat situ ( nada geram ). suka berjanji tapi tak tunai.... tapi aku pk pulak yg aku nie profesional.. kalu tidak...

maybe diaorang tak rasa apa yang aku rasa sbb dia orang tak rasa sendiri...kalaulah benda ini terjadi pada keluaraga atau anak diorang baru diaorang rasa.. amin.......

umah aku sekarang mak aku dok sorang ..umur dah 70 tahun...dia mmg nak dok ngan aku.. tapi nak buat macamana sebb anaknya masih tak dapat pindah...
bila aku cerita pada org KPM diaorang kata aku menipu... tapi tak perlah Tuhan tu mahan adil.. maybe satu masa nanti diorang tu akan duduk sorang sampai ke tua.. sbb anak2 dioarang tak bulih balik... itu namanya hukum karma... kat dunia lagi pembalasannya..masa tu mayb diaorang akan ingat kat aku...insan yang teraniaya.. dah lima tahun aku mintak pindah.. kawan aku mintak sekali jer dah dapat..

Saturday, February 14, 2009

aku yg tak berubah

aku kena tegor( nasihat ) ngan che abe...

dia kata kalu amik herbalife nie mesti malas masak....
yang jadi mangsa dia la..
dan satu lagi mesti g pasar malam.. dan bila g pasar malam yg jadi mangsa.. aku la...
asyik terkantoi jer..
padan muka..tak leh kontrol nafsu

dah dua ari terkantoi...

korang2 yang masih mendara sampai sekarang...buat betul2 nanti dah ada suami susah pulak.. dugaannyar besar.. tul tak adiwish dan cik jah yg tgh sarat.. anda setuju.. sila antar undian..

jadi minggu nia aku tak timbang..sbb aku nie jenis tak leh terima kenyataan...mesti tak turun...

aku lani dok sibuk download citer drama korea dan hongkong...tq adiwish sbb bg link... dok berebut ngan che abe aku...masing cbuk dok depan pc.. maklumlah masing2 tak der kerja...anak2 pong dah besar..buat kerja masing2...

aku ada dua orang je anak.. dua2 putera... sulung darjah satu.. yg kecik tapi besar dah lima tahun.. dua2 dah skolah...
dulu yang sulung tuh.. kalau ada orang tanya pasal aku yakni umi dia.. dia akan kata 'umi kimi besar, umi kimi makan banyak ' dengan nada bangga. dia tak tau yg ayat dia tuh dah menjatuhkan maruah aku.. hi..hi..hii.. tapi biasalah budak .. cakap mesti betul punya.. ari ni tak g taman... malas la..

Wednesday, February 11, 2009

rutin harian ku

anak aku yang sulung tahun nie dah darjah satu.. jadi sebelah pagi dia pergi sekolah kebangsaan.. sebelah petang pulak sekolah agama...
jadi rutin harian aku adalah pergi ambik dia dari skolah agama kul 5.30 petang...

lepah tu dalam kul 6.30 pulak bawak anak g taman di kg taman jasa kat ulu yam... dekat umah aku.. tapi yang tak bestnyer mesti jumpa dengan pelajar2 aku... biasanya yang lelaki.. sibuk aku dok main buaian mesti ada yang tegor ...ehhh cikgu...itu tak per lagi...
nie yang berlaku petang tadi.. sedang aku dok syok main buaian.. tiba ada pelajar aku tegur .. cikgu hati2 main .. nanti jatuh ( dalam ati aku sayang jugak diaorang kat aku.. ) tapi aku tahu dia orang tu perli kot.. sebenarnya aku lagi risau takut buai tu runtuh.. ha..ha..ha......budak tuh tadi baru aku ngajar kelas dia.. tingkatan lima yang paling last sekali...

dalam kelas jangan tido lagi k??

asam garam keluarga

|| Awal kawin
isteri : bang nak duit sikit
suami : ambik la..kan duit ayang juga

|| Pertengahan kawin
isteri : bang nak duit sikit..
suami : ayang lum gaji lagi ker ?

|| Hujung2 nyawa....
isteri : bang nak duit sikit...
suami : nak buat apa,nak beli apa,kan hari tu dah bagi (tahun lepas), nak beli mas la tuuuu....!! lain tak de mas...mas...mas...


|| Awal Perkahwinan
Isteri : "Jom kita pergi shopping"
Suami : "Jom..dari duduk rumah, bosan plak.."

|| Pertengahan Perkahwinan
Isteri : "Jom kita pergi shopping"
Suami : "Abang penat laaa..Ayang pergi sendiri laaa..naik lrt ke..drive ke..teksi ke.."

|| Penghujung perkahwinan
Isteri : "Jom kita pergi shopping"
Suami : "apa shopping moping..?..aku kompang kang...."


|| Awal Perkahwinan
Isteri : "Hari ini kita makan kedai ye.."
Suami : "OK..no problem.."

|| Pertengahan Perkahwinan
Isteri : "Hari ini kita makan kedai ye.."
Suami : "Awak tak boleh masak ke ?"

|| Penghujung perkahwinan
Isteri : "Hari ini kita makan kedai ye.."
Suami : "awak nikah je lah ngan mamak kedai tu..."


|| Awal Perkahwinan
Isteri : "Ayang mengandung.."
Suami : "Abang tak sabar nak lihat anak kita.."

|| Pertengahan Perkahwinan
Isteri : "Abang tolong buat susu anak.."
Suami : "Abang mengantuk laa..ayang buat laaa.."

|| Penghujung perkahwinan
Isteri : "Cuba awak tegur anak tu sikit.."
Suami : "Haiii..anak awak..memang ikut mak...gerenti bengong nyer..."


|| Awal Perkahwinan
Isteri : "Ayang masak, abang kemas rumah ye.."
Suami : "OK..no problem.."

|| Pertengahan Perkahwinan
Isteri : "Ayang masak, abang kemas rumah ye.."
Suami : "Saya penat, awak ajelahh yang buat.."

|| Penghujung perkahwinan
Isteri : "Ayang masak, abang kemas rumah ye.."
Suami : " apa kata awak masak, awak kemas, awak buat sumer...saya sibuk nak baca suratkabar ni, nak amik tau perkembangan dunia..."


|| Awal Perkahwinan
Isteri : "Sempena hari jadi saya, abang nak hadiahkan apa ?"
Suami : "Apa yang ayang inginkan.."

|| Pertengahan Perkahwinan
Isteri : "Sempena hari jadi saya, abang nak hadiahkan apa ?"
Suami : "Setiap tahun saya berikan...tak cukup lagi ke ?"

|| Penghujung perkahwinan
Isteri : "Sempena hari jadi saya, abang nak hadiahkan apa ?"
Suami : "bukan harijadi awak dah lepas ke?"...


|| Awal Perkahwinan
Isteri : "Ayang tak pandai masak.."
Suami : "takpe, biar abang masak.."

|| Pertengahan Perkahwinan
Isteri : "Ayang tak pandai masak.."
Suami : "masak jer la apa2 jer.."

|| Penghujung perkahwinan
Isteri : "Ayang tak pandai masak.."
Suami : " bakar je lar dapur tu..."...

untuk pengetahuan semua... kadang2 peristiwa tu betul2 kena batang hidung aku...aduh sakitnye.. tapi aku fasa pertengahan perkahwinan la..hujung belum lagik... korang bila lagi.. terutama buat yang mendara sampai lani..hi..hi.. moga cpt jumpa jodoh no/....

Tuesday, February 10, 2009

kalori...bahayo weh...

PANDUAN MENGIRA KALORI MAKANAN

Kategori:Kuih Muih
1. Kasuiberkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori: Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori: Makanan Rutin
1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

Kategori: Buah-buahan
1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori


kategori minuman

minuman berkabonat 1 tin 285g - 120 kal
minuman kotak 250g - 105 kal
susu tepung penuh krim 1 sudu makan - 33 kal
susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan - 25 kal
aiskrim 2 skop- 390 kal
susu pekat manis 1 sudu makan - 71 kal
yogurt rendah lemak 1 cawan - 90 kal
mentega 2 sudu teh - 75 kal
keju chedar 1 keping -58 kal


kalau boleh satu ari tuh...ambik dalam 1000kalori saje..

Monday, February 9, 2009

tersurat dan tersirat

Disebalik kata-kata seorang wanita yang perlu difahami oleh Lelaki.

1. Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu? Makna tersembunyi: Siapa yang paling lawa? I ke, budak pompuan tu?

2. Kalau perempuan tanya: You dah makan ke belum? Makna tersembunyi: Jom pi makan. Lapar ni!

3. Kalau perempuan kata: Lawa-lawa la baju kat sini, kan. Makna tersembunyi: Belikanlah untuk I.

4. Kalau perempuan kata: Rasa macam nak pening la. Makna tersembunyi: Tolong picit kepala.

5. Kalau perempuan kata: Letihnya hari ni. Mana nak masak, basuh kain-baju lagi... Makna tersembunyi: Kita makan kat luar jelah.

6. Kalau perempuan kata: Kita lebih sesuai berkawan saja. Makna tersembunyi: I tak nak kat you. Tak paham-paham ke?

7.Kalau perempuan kata: I suka berkawan dengan you. You baik,memahami bla bla bla... Makna tersembunyi: Hish... I rasa macam minat sesangat kat you . Rasa macam nak jadi awek you je.

8. Kalau perempuan tanya: You pernah tak teringatkan awek you yang dulu? Makna tersembunyi: cemburu nie..kalu sebut.. siap kau

9. Kalau perempuan kata: I sanggup berkorban demi kebahagiaan you. Makna tersembunyi: Amboi! Aku kena berkorban. Habih,hangpa dua ekoq gak yang seronok.

10.Kalau perempuan kata: I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Asalkan you berterus-terang dengan I, bersikap jujur dan berlaku adil.
Makna tersembunyi: Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil, aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu.Jangan harapla

Ini cuma contoh saja. Tapi, memang ia selalu berlaku. Kalau tak percaya, cuba tanya isteri atau awek masing-masing, betul tak cakap di mulut tak sama dengan niat di hati. Bukannya kaum perempuan ni tak jujur dalam meluahkan isi hati mereka tapi, maklum la, kaum perempuan ni kan pemalu. HEHEHEHEHE....

Sunday, February 8, 2009

Berat dah turun..hi..hi

tapi aku tak sure penimbang nie betul ke tidak...sbb semalam aku timbang turun 500g saja.. alih2 bila aku timbang pagi nie dah jadi 91.5kg..jadi penurunan seminggu adalah 2.5kg...
semangat tul aku nie..jadi lebih bersemangat....AKU HARAP BENDA NIE AKAN BERTERUSAN..
SBB MASA PART 1 DULU.. BERAT AKU MMG DAH JADI 80 LEBIH.. TAPI SBB ASYIK MAKAN.. TU LA JADI 90 LEBIH BALIK.. sekarang dah insaf....

terus aku g wat shakes untuk breakfast...
lagi satu semalam aku dah g beli biskut IKO yang macam Miza PFS selalu makan...mmg sedap.. thank miza dan dieha.. kerna info yang diberi...

Saturday, February 7, 2009

heykal

Anak-anakku


aktiviti di masa lapang

Friday, February 6, 2009

ibu jariku sakit

selama ini aku mmg perasan ibu jariku sakit...
bila aku benghkokkan..mesti rasa sakit...

pagi tadi baru aku perasan..
kenapa ianya sakit..
sbb aku suka cubit budak...
budak yang malas....

sbb tadi bila aku nak cubit...aku dah tak larat nak cubit..
terpaksalah aku guna tali hayat yang kedua iaitu tangan kiri pulok..
tapi tak lah sedominan tangan kanan..

untung budak tuh..

opppsss..sorrry..cekgu tak sengaja nak cubit tuh..

tahniah kepada pelajar yang dapat g MRSM.....belajar rajin2....

sebab aku amik balik herbalife

antara sebab2 bakpo kawe amik balik herbalife...

1. mmg berkesan

2..aku mmg ado penyakit tiroid, kencing manis dan darah tinggi yang mano bila aku make hl nie..semua tu jadi normal....sbb pemaknan yang sehat...

3..jadi sekarang nie aku amik balik hl nie..lebih kepada kesihatan.. dan bukannya nok kurus sgt...

4..macam dcd cakap..bila makan herbalife nie..sesak nafas..( sbb makan banyak sgt )dan kebas kakitangan dah beransur pergi...yang tinggal hanya keselesaan....

5.aku cuti dari herbalife nie, lepas cuti sekolah ari tuh.....skrg bila dah sekolah aku stat balik..macam belajar pulok..

Thursday, February 5, 2009

semangat msih membara...

setakat ari nie..
semangat aku semakin membara...mungkin sbb banyak terbaca blog2 yang mengasyikkan..hinggakan aku mula lagi sekali dengan produk hl..nie..

harap semngat aku nie kekal sehingga misi tercapai...

p/s ..tapi gak kalu cuti skolah mesti terbabas.....Ya ..Allah kuatkanlah semngat hambamu ini dari godaan makanan...Aminnnnnnn....

Tuesday, February 3, 2009

lama tak updattte

assalamualaikum...
lama sungguh kawe tok update blog nih..
rasa malu pulok ko saing2 yg rajin dok update...

sebenarnya ari tu kimi dah stop kejap hb nie....
sbb naik banyok sangat lepas raya tuh..sbb tu la tok rajin nok update...
tapi loni nak mula balik la..
teruja tgk miza dah jadi 73 kg
semangat betul miza the cute nie..

ok lah ..kalu nanti kita bual semula..

p/s.. cik jah dah bersalin ko>>>>